Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Προς τα πού θα οδεύσει η Γαλλία; - Προς την «αγκαλιά» του Βερολίνου ή προς την ανεξαρτησία; ...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο οποίος ήρθε μετά από μια εκρηκτική προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη ανατροπές, σκάνδαλα και εκπλήξεις.
Το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει φόβος να φέρει επίσης ανατροπές της τελευταίας στιγμής.
Κι αυτό γιατί οι τέσσερις υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση για τον δεύτερο γύρο, έχουν την δυνατότητα να προκριθούν: Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν κοντινά ποσοστά στα όρια του στατιστικού λάθους. Αλλά αυό έχει μικρή σημασία.....
Το ενδιαφέρον βρίσκεται ποσοστό με το οποίο θα μπούν στο δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι (μάλλον οι Λεπέν και Μακρόν, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο) και εν τέλει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής στον δεύτερο γύρο.
Τυχόν επικράτηση του Ε.Μακρόν, θα "αποικιοποιήσει" εντελώς την Γαλλία από την Γερμανία σε σημείο που πολλοί να αναρωτιούνται αν στα επόμενα πέντε χρόνια ο γαλλικός λαός θα εξακολουθήσει να δέχεται τους Γερμανούς να επιτυγχάνουν ότι δεν κατάφεραν σε δύο παγκόσμιους πολέμους, χωρίς να εξεγερθούν. Από την άλλη επικράτηση της Μαρί Λεπέν μπορεί να γίνει μόνο με μία προϋπόθεση: Να την ψηφίσουν οι... κομμουνιστές!  
Κάτι όχι και τόσο απίθανο, αφού τα λαϊκά φιλοκομμουνιστικά στρώματα που είναι το 12% του εκλογικού σώματος, έχουν πληγεί ακριβώς από αυτά που πολεμά η Λεπέν: Την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την ανεργία και την εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το πιθανότερο είναι η Μαρί Λεπών να ηττηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχει
σημασία αν θα μπει στον β'γύρο και τι ποσοστό θα συγκεντρώσει ακόμα και αν ηττηθεί.
Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό.
 
Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.
 
Ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
 
Το ύποπτο όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έγινε γνωστό ότι είχε κλαπεί, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του εκλογικού τμήματος ενώ κλήθηκαν επί τόπου πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν το αυτοκίνητο...pro news...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου