Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Με 10 μποφόρ οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 12 ναυτικούς από βραχονησίδα στη Μύκονο!...

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση-θρίλερ για τη διάσωση 12 αλλοδαπών ναυτικών του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά, που προσάραξε στη βραχονησίδα Τραγονήσι κοντά στη Μύκονο.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού και τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυκόνου που ήταν μαζί τους, κατάφεραν να προσεγγίσουν με αλιευτικό σκάφος το σημείο πάνω στη βραχονησίδα, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι ναυτικοί και, αφού τους επιβίβασαν με ασφάλεια, τους μετέφεραν στη Μύκονο.
Κατά πληροφορίες, οι καιρικές συνθήκες στο σημείο ήταν πολύ άσχημες, καθώς επικρατούσαν άνεμοι 10 μποφόρ, με τα κύματα να φτάνουν έως και τα 4 μέτρα σε ύψος. ...Οι 12 ναυτικοί θα οδηγηθούν αρχικά στο λιμεναρχείο Μυκόνου, ενώ στη συνέχεια τη φιλοξενία τους θα φροντίσει ο Δήμος Μυκόνου.
Ποια είναι η ΜΥΑ/ΛΣ
Η ΜΥΑ/ΛΣ ιδρύθηκε το 1972 με αρχική ονομασία Μονάδα Πολλαπλής Χρησιμότητας και αποτελείτο από Αυτοδύτες. Οι αποστολές της Μονάδας ήταν περιορισμένες στην έρευνα και διάσωση και στις υποβρύχιες έρευνες με σκοπό την ανάσυρση πειστηρίων ή αγνοουμένων με ανοιχτα κυκλώματα...Το 1980 η Μονάδα εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής. Εξαιτίας των περιστατικών στο “Achille Lauro” και "City of Poros", κατά τα οποία αναδείχθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μίας μονάδας με δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών επιχειρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ο προγραμματισμός της Μονάδας αναθεωρήθηκαν. Έκτοτε στελέχη της Μονάδας εκπαιδεύονται στο σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΣΥΚ/ΠΝ.
Το 1995 η Μονάδα μετονομάζεται σε MYA/ΛΣ και στελεχώνεται αποκλειστικά από Υποβρύχιους Καταστροφείς. Επίσης τίθενται οι νομικές βάσεις μέσω των οποίων αποκτάται επιχειρησιακή και λειτουργική αυτοτέλεια[3].
Το Πάσχα του 1996 βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ/ΛΣ κατόπιν αιτήματος του ΓΕΕΘΑ ανέβηκαν στα Ίμια με σκοπό την αποκλιμάκωση θερμού επεισοδίου ενώ τουρκικά F-16 εκτελούσαν υπερπτήσεις εμποδίζοντας την διαδικασία.
Σταθμός για την ΜΥΑ/ΛΣ αποτέλεσε η περίοδος μετά τον θάνατο του Λ/Φ Ζαπάτη Μαρίνου τον Απρίλιο του 1997 από πυρά εμπόρων ναρκωτικών στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας. Η Μονάδα ανέλαβε επιχειρησιακή δράση για τον εντοπισμό και την εξολόθρευση των παράνομων κυκλωμάτων, απέκτησε τεράστια εμπειρία αληθινών περιστατικών σε καθημερινή βάση και έθεσε τα θεμέλια για την αναβάθμιση της.
Η ΜΥΑ/ΛΣ αποτελείται απο τέσσερις επιχειρησιακές Ομάδες, την Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων, την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων, την Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και την Ομάδα Δυτών Ασφαλείας.
Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων
Αναλαμβάνει την διενέργεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, διάσωσης ομήρων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου προς προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Εξειδικεύεται στην κατάληψη οποιουδήποτε πλοίου εν πλώ ή εν όρμω αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πλωτά και εναέρια μέσα.
Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων
H OEK αναλαμβάνει την διενέργεια κάθε εξειδικευμένης καταδυτικής δραστηριότητας έως τα 120 μέτρα με σκοπό την διαχείριση ναυαγιών, την ανάσυρση αγνοουμένων και την συλλογή πειστηρίων από σκηνές εγκλήματος. Χρησιμοποιεί μείγματα αερίων σε ανοιχτές και κλειστές αναπνευστικές συσκευές και καταδύεται καθ’ υπέρβασιν της "Ώρας Μηδέν’’.
Η ανάγκη για την πραγματοποίηση απαιτητικών καταδύσεων, σε μεγάλα βάθη και σε μεγάλη διάρκεια, οδήγησαν στην δημιουργία της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων. Οι βάσεις τέθηκαν το 2009 όταν η ΜΥΑ/ΛΣ προέβη στην προμήθεια εξοπλισμού τεχνικής κατάδυσης και άνδρες της εκπαιδεύτηκαν σε καταδύσεις με μείγματα nitrox και trimix από ιδιώτες εκπαιδευτές. Η ΟΕΚ πραγματοποίει έκτοτε καταδύσεις σε μεγάλα βάθη και εκπαιδεύεται απερίσπαστη στα αντικείμενα αρμοδιότητας της.
Το 2014 η ΟΕΚ κλήθηκε να αντεπεξέλθει στην βαθύτερη κατάδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με σκοπό την ανάσυρση του σκάφους ''Gonzuru'' και των θανόντων μεταναστών που είχαν παρασυρθεί κατά την βύθιση του. Μετά απο επαναλαμβανόμενες καταδύσεις βαθύτερα των 70 μέτρων και την επιτυχή ανέλκυση του σκάφους οι άνδρες της ΟΕΚ παρασημοφορήθηκαν με Ναυτικό Μετάλλιο Α΄Τάξης. Ταυτόχρονα κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την ΜΥΑ/ΛΣ και δόθηκε η δυνατότητα καταδυσης έως και τα 120 μέτρα. Απαραίτητη προυπόθεση για την κατάδυση σε βάθη πέραν των 100 μέτρων αποτελούσε η προμήθεια της ΟΕΚ με καταδυτικές συσκευές κλειστού κυκλώματος και μειγμάτων αερίων (Rebreather).
Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών
Η αποστολή της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών είναι η διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, οι επιχειρησιακές αποστολές και αρμοδιότητες της ΜΥΑ αφορούν :
ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
- υποθαλάσσιες έρευνες για εντοπισμό αγνοούμενων, αντικειμένων, εκρηκτικών μηχανισμών κ.λπ.
- προστασία υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων και πλουτοπαραγωγικών περιοχών του κράτους.
- υποθαλάσσιοι έλεγχοι, αυτοψίες, βιντεοσκόπηση του βυθού σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης ή παράνομης αλιείας με εκρηκτικά χημικά.
- εντοπισμός-έλεγχος ναυαγίων.
- έλεγχος υφάλων πλοίων, προβλητών, εγκαταστάσεων κ.λπ.
- παροχή συνδρομής στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ
- παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα και πλοία στη θάλασσα.
- παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα πρόσωπα σε περιπτώσεις θεομηνιών ή πλημμυρών.
- παροχή βοήθειας σε πρίπτωση πτώσης αεροσκάφους στη θάλασσα.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- διενέργεια ειδικών επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου και μεγάλου βαθμού δυσκολίας
- λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας για αποτροπή έκνομων και τρομοκρατικών ενεργειών
- αντιμετώπιση ειδικών ή οργανωμένων εγκλημάτων βίας
- λήψη μέτρων ασφάλειας υψηλών προσώπων
- επιχειρήσεις έρευνας υψηλού κινδύνου σε πλοία ή εγκαταστάσεις.
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ-ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
- εντοπισμός, εξουδετέρωση και καταστροφή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε ύφαλα πλοίων και εγκαταστάσεις θάλασσας ή ξηράς, που αποτελούν κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα ή απειλούν ανθρώπινη ζωή.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
- παροχή συνδρομής στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, σε κρατικές Αρχές, σε Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές με τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας, αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης.
- συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις
ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
παροχή βασικής εκπαίδευσης στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και σε άλλους φορείς.....pro news.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου