Αν και είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου με λιγότερες από 10 ημέρες να μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα, εντούτοις φέτος είχαμε την τύχη να μην έχουν αρχίσει για τα «καλά» τα κρύα στο σύνολο της χώρας.
Αυτό όμως που μας έρχεται στο μυαλό με το που πέφτει ο υδράργυρος είναι πως θα ζεσταθούμε γρήγορα, εύκολα και προπαντός … οικονομικά!
Ο Ελεύθερος Τύπος δίνει ορισμένες συμβουλές σε όλους όσοι θέλουν να ξεφύγουν από το παραδοσιακό πετρέλαιο θέρμανσης και να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν!..Κάτι που σίγουρα δεν είναι τόσο απλό, μιας και αποτελεί το κυριότερο έξοδο των νοικοκυριών για περίπου πέντε μήνες κάθε χρόνο. Φέτος η τιμή του λίτρου «παίζει» γύρω στα 90 λεπτά. Αυτό ανεβάζει το κόστος για θέρμανση μίας οικογένειας που ζει σε σπίτι περίπου 80 τ.μ. σε περίπου 650 ευρώ για τον χειμώνα.
Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε ποιες ακόμα επιλογές έχουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το σημαντικότερο, πόσο θα μας κοστίσουν.
Φυσικό αέριο..Τα τελευταία χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών ενώ και το δίκτυο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η τρέχουσα τιμή είναι 0,056 ευρώ/kwh που σημαίνει πως μπορείτε να θερμανθείτε με 40% λιγότερο κόστος απ’ ότι θα σας στοίχιζε το πετρέλαιο θέρμανσης. Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ
Κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα..Εάν δεν προτιμάτε κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, αλλά θέλετε να στραφείτε σε μία επιλογή «παντός καιρού» που θα σας βοηθήσει να δροσιστείτε και το καλοκαίρι, τότε στρέφεστε στο κλιματιστικό.
Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα σπίτι 50 τ.μ. Για να θερμανθούμε και να μας αποδώσει 8.140 κιλοβατώρες το κλιματιστικό μας (έστω inverter με συντελεστής απόδοσης 3,7), θα χρειαστεί να καταναλώσει 8.140 kwh / 3,7 = 2.200 kwh ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή του ρεύματος (μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι 19 λεπτά/kwh. Το κόστος είναι περίπου 418 ευρώ.
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ από την άλλη όπως και τα κλιματιστικά, εκτοξεύουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 ευρώ τον μήνα.
Στα κατά του κλιματιστικού βεβαίως είναι το ότι δεν είναι και ο πλέον υγιεινός τρόπος για να ζεσταθεί κάποιος.
Σόμπα Πέλλετ...Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας (πέλλετ) κοστίζει περίπου από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την ισχύ κάθε συσκευής.
Υπολογίζεται ότι για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%.
Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στον υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου.
Ο καυστήρας πέλλετ, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνει, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.
Γι αυτό απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν μη πιστοποιημένα πέλλετ που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, η εγκατάσταση μίας σόμπας τέτοιου τύπου πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου ο καπνός μπορεί να εξάγεται από το σπίτι.
Ενεργειακά τζάκια...Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο ή και τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το «ανοικτό». Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό, ενώ ως λύση θέρμανσης είναι ακριβότερη και από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, το ενεργειακό τζάκι παραμένει φθηνότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Το ενεργειακό τζάκι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον εσωτερικό θερμό αέρα να διαφύγει στο περιβάλλον, παρά μέσω θυρίδων τον αποδίδει στο εσωτερικό του σπιτιού.
Το μειονέκτημα του τζακιού είναι ότι ζεσταίνει μόνο τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, εκτός κι αν μιλάμε για αερόθερμα ενεργειακά τζάκια που μπορούν να ζεστάνουν περισσότερους από έναν χώρους μεταφέροντας τον ζεστό αέρα με αεραγωγούς σε περισσότερα δωμάτια (λύση που απευθύνεται και σε σπίτι έως 180 τ.μ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου